Graham Masterton odwiedzi Poznań!

Wybitny pisarz znany głównie z horrorów, lecz także thrillerów, dramatów katastroficznych i eposów historycznych już w maju spotka się ze swoimi fanami podczas Festiwalu Fantastyki Pyrkon. Swoją przygodę z piórem rozpoczął w wieku 17 lat, zostając młodszym reporterem w lokalnej gazecie, a już 4 lata później objął stanowisko zastępcy redaktora magazynu "Mayfair". W wieku 24 lat był już redaktorem naczelnym czasopisma "Penthouse". Graham ma na koncie liczne powieści, między innymi: "“The Devils of D-Day”, “Mirror”, “The Hell Candidate”, “The 5th Witch” i “Family Portrait”. Najnowsze dzieło zwane „Ghost Virus” zostanie opublikowane w Polsce w tym roku pod szyldem wydawnictwa Rebis. Do twórczości Mastertona należą również sagi historyczne, takie jak „Rich”, „Maiden”, „Voyage” i „Solitaire”, jak również thrillery i dramaty katastroficzne jak „Plague”, „Famine” oraz najnowsze „Drought”.

Jakub Ćwiek na XVIII edycji Pyrkonu

Pisarz, publicysta, człowiek Drogi, fan, wariat – Jakub Ćwiek właśnie tak opisuje sam siebie. 13 lat temu zadebiutował dzięki bestsellerowemu cyklowi o nordyckim bogu kłamstwa - Lokim. Od swojego debiutu zajmował się, między innymi, teatrem, scenariuszopisarstwem, komiksami,  muzyką... również w swoim pisarstwie nie zamyka się na eksperymenty –  chętnie czerpie z dzieł kultury (inspiracją serii „Chłopcy” jest  klasyczna historia Piotrusia Pana), próbuje swoich sił w nowych  gatunkach, takich jak kryminał („Grimm City”) czy książka podróżnicza  („Przez Stany POP-Świadomości”). Jego najnowsza książka, pt. "Zawisza Czarny" wywołała żywą dyskusję, gdyż w krzywym zwierciadle dzisiejszej Polski znalazło się miejsce właściwie dla każdej grupy. Pomimo tego, że Jakub na co dzień rozwija się scenicznie (jest członkiem stand-upowej grupy Brothells), to nie odsuwa na bok swojej literackiej kariery. Chętnie opowiada o swoich planach wydawniczych, które są dość imponujące.
Program Pyrkonu już dostępny!

Na stronie głównej Pyrkonu udostępniliśmy cały program tegorocznej edycji wydarzenia! Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z nim. Natomiast już 23 kwietnia o 19:00 ruszą zapisy na wybrane prelekcje. Rejestracja będzie odbywać się tutaj: https://pyrkon.pl/rezerwacja-miejsc-prelekcje/.
Michał Cholewa na tegorocznym Pyrkonie

Urodzony 24 grudnia 1980 roku w Katowicach. Informatyk i pisarz specjalizujący się w militarnej science fiction, działacz fandomu. Doktor nauk technicznych w zakresie informatyki. Działalność pisarską rozpoczął w Sekcji Literackiej Śląskiego Klubu  Fantastyki, debiutował w fabrycznej antologii „Epidemie i Zarazy”. W 2012 wydał pierwszą powieść "Gambit", zaś w 2013 jej kontynuację "Punkt cięcia". Za wydaną w 2014 trzecią część cyklu – "Fortę" został w 2015 uhonorowany Nagrodą Zajdla, oraz Srebrnym Wyróżnieniem Nagrody Literackiej im. Jerzego Żuławskiego. Część czwarta cyklu, pt. "Inwit" otrzymała nominację do Nagrody Zajdla za rok 2016.
Ostatnia Tawerna dołącza do grona patronów medialnych Festiwalu Fantastyki Pyrkon!

Ostatnia Tawerna to portal poświęcony szeroko pojętej fantastyce i popkulturze, dbający o codzienną dawkę najświeższych informacji ze świata fantastyki. Obecnie Ostatnia Tawerna cieszy się opinią jednego z najpopularniejszych i najbardziej wiarygodnych serwisów fantastycznych w Polsce. Jest nam bardzo miło, że razem przygotujemy ekskluzywne materiały z Pyrkonu!

Felicia Day wsród zagranicznych gości Pyrkonu!

Felicia Day to z zawodu aktorka, którą wielu miało okazję zobaczyć w takich produkcjach jak "Buffy: Postrach wampirów", "Eureka" oraz "Supernatural" ("Nie z tego świata"). Ponadto Felicia ma doświadczenie w dziedzinie internetowych produkcji filmowych. Znana jest z pracy przed i za obiektywem kamery. Brała udział w nagrodzonym statuetką Emmy internetowym musicalu Dr. Horrible's Sing-Along Blog w reżyserii Jossa Whedona. Stworzyła i występuje w  serialu „The Guild”, który został nagrodzony wieloma nagrodami za doskonałość web video w czasie sześciu sezonów. Wytwórnia Felicii Knights of Good stworzyła serię online „Dragon Age” w połączeniu z EA / Bioware w 2011 oraz w 2012 internetową spółkę medialną Geek & Sundry. Od czasu rozpoczęcia projektu w kwietniu 2012 r., kanał firmy w serwisie YouTube zyskał ponad 1,6 miliona subskrypcji, a kanał na Twitch ponad 300 tysięcy, co jest jednym z najwyższych wyników na tej platformie.