Marcin Przybyłek gościem bloku literackiego

Polski pisarz (ur. 1968) odnajdujący się w gatunku science fiction. Z wykształcenia lekarz medycyny, przez sześć lat pracujący w koncernie farmaceutycznym. Autor największej polskiej sagi science fiction „Gamedec” - która to właśnie była debiutem Marcina Przybyłka. Był również twórcą antyporadnika dla menadżerów „Sprzedaż albo śmierć?!”, antykorporacyjnego futurystycznego kryminału „CEO Slayer” powieści „Kalina i Kaj. Od lat zainteresowany rozwojem ludzkości na płaszczyznach psychologii, technologii, oraz finansów. Organizuje liczne szkolenia, wykłady i dzieli się swoją wizją z czytelnikami książek, które pisze.

Jakub Ćwiek na XVIII edycji Pyrkonu

Pisarz, publicysta, człowiek Drogi, fan, wariat – Jakub Ćwiek właśnie tak opisuje sam siebie. 13 lat temu zadebiutował dzięki bestsellerowemu cyklowi o nordyckim bogu kłamstwa - Lokim. Od swojego debiutu zajmował się, między innymi, teatrem, scenariuszopisarstwem, komiksami,  muzyką... również w swoim pisarstwie nie zamyka się na eksperymenty –  chętnie czerpie z dzieł kultury (inspiracją serii „Chłopcy” jest  klasyczna historia Piotrusia Pana), próbuje swoich sił w nowych  gatunkach, takich jak kryminał („Grimm City”) czy książka podróżnicza  („Przez Stany POP-Świadomości”). Jego najnowsza książka, pt. "Zawisza Czarny" wywołała żywą dyskusję, gdyż w krzywym zwierciadle dzisiejszej Polski znalazło się miejsce właściwie dla każdej grupy. Pomimo tego, że Jakub na co dzień rozwija się scenicznie (jest członkiem stand-upowej grupy Brothells), to nie odsuwa na bok swojej literackiej kariery. Chętnie opowiada o swoich planach wydawniczych, które są dość imponujące.
Program Pyrkonu już dostępny!

Na stronie głównej Pyrkonu udostępniliśmy cały program tegorocznej edycji wydarzenia! Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z nim. Natomiast już 23 kwietnia o 19:00 ruszą zapisy na wybrane prelekcje. Rejestracja będzie odbywać się tutaj: https://pyrkon.pl/rezerwacja-miejsc-prelekcje/.
Michał Cholewa na tegorocznym Pyrkonie

Urodzony 24 grudnia 1980 roku w Katowicach. Informatyk i pisarz specjalizujący się w militarnej science fiction, działacz fandomu. Doktor nauk technicznych w zakresie informatyki. Działalność pisarską rozpoczął w Sekcji Literackiej Śląskiego Klubu  Fantastyki, debiutował w fabrycznej antologii „Epidemie i Zarazy”. W 2012 wydał pierwszą powieść "Gambit", zaś w 2013 jej kontynuację "Punkt cięcia". Za wydaną w 2014 trzecią część cyklu – "Fortę" został w 2015 uhonorowany Nagrodą Zajdla, oraz Srebrnym Wyróżnieniem Nagrody Literackiej im. Jerzego Żuławskiego. Część czwarta cyklu, pt. "Inwit" otrzymała nominację do Nagrody Zajdla za rok 2016.
Ostatnia Tawerna dołącza do grona patronów medialnych Festiwalu Fantastyki Pyrkon!

Ostatnia Tawerna to portal poświęcony szeroko pojętej fantastyce i popkulturze, dbający o codzienną dawkę najświeższych informacji ze świata fantastyki. Obecnie Ostatnia Tawerna cieszy się opinią jednego z najpopularniejszych i najbardziej wiarygodnych serwisów fantastycznych w Polsce. Jest nam bardzo miło, że razem przygotujemy ekskluzywne materiały z Pyrkonu!

Gość bloku komiksowego - Bernard Dumont

Autor komiksów dla dzieci, rysownik i scenarzysta belgijskiego pochodzenia. Bernard Dumont urodził się 11 kwietnia 1948 w Ciney, jest znany również pod pseudonimem Bédu. Pracę nad komiksami podjął po zdobyciu dyplomu studiów ekonomicznych na Université Catholique de Louvain. Początkowo pracował jako asystent słynnego rysownika Bercka. W sierpniu 1975 roku rozpoczął współpracę z tygodnikiem "Tintin", dzięki któremu mógł dzielić się swoją własną grafiką. Stworzył kilkuodcinkową serię ze zwierzęcymi bohaterami „Beany, szop pracz”, która ukazywała się na łamach „Tintina” do 1977 roku.W 1977 roku Bédu, wspólnie ze scenarzystą komiksowym Blareau, wymyślił postać Profesorka (P’tit Prof), który stał się bohaterem tematycznych opowieści, uwielbianych przez czytelników. W 1979 roku również we współpracy z Blareau powstaje druga seria pt.: „Ali Béber”. 1981 rok był przełomowym okresem dla Bernarda, to właśnie wtedy powstała popularna seria "Hugo", której scenariusz i rysunki sam tworzył. Komiks opowiadał o przygodach czwórki przyjaciół: odważnego trubadura Hugo, niedźwiedzia Biskoto, wróżki Śliweczki i latającego wcielenia losu o imieniu Narcyz. Po roku 1983 tworzył rysunki m.in. dla serii "Clifton", której odcinki „Le Clan Mc Grégor/Klan Mc Gregor”, „Mortelle Saison/Mordercza pora roku” i „Le Baiser du Cobra/Pocałunek Kobry”, były już w całości narysowane i napisane przez Bédu. W tym samym czasie rysował "Les Psy" dla Dupuis.