Kazimierz Kyrcz Jr. gościem Bloku Literackiego

Redaktor, publicysta, oraz pisarz. Gatunki w których najlepiej się odnajduje to kryminały, horrory i oczywiście literatura fantastyczna. Opublikował zbiory opowiadań „Femme fatale” i „Okruchy mroku” oraz powieści „Podwójna pętla” i „Dziewczyny, które miał na myśli”. „City”, „Halloween”, „Księga strachu” czy „Iron Tales” - to utwory, które znalazły się w licznych antologiach. Swoje inspiracje Kazimierz Kyrcz Jr. czerpie z twórczości pisarzy takich jak: Kathe Koja, Lucius Shepard czy Jonathan Lethem, którzy reprezentują nowoczesną odmianę powieści grozy. Utwory Kyrcza można znaleźć w licznych czasopismach fantastycznych: „Magazyn Fantastyczny”, „TDH”, „Ubik”, „Fantazyn”, „Czachopismo”, jak w internecie (m.in. Nowa Gildia, Carpe noctem, Esensja, Horror Online, Pro Arte,). W ostatnim czasie Kazimierz Kyrcz współpracuje z Michałem J. Walczakiem. Ich wspólne opowiadania znalazły się w magazynie literacko-kryminalnym „Pocisk”, kwartalnikach „OkoLica strachu”, „EleWator” oraz antologiach „City 3”, „Mapa Cieni”, „Zwierzozwierz” i „Maszyna”. Są autorami takich utworów jak „Teoria z haczykiem”, „Granie na czekanie”, „Dwie i pół minuty”, czy „Paląca sprawa”.

Jakub Ćwiek na XVIII edycji Pyrkonu

Pisarz, publicysta, człowiek Drogi, fan, wariat – Jakub Ćwiek właśnie tak opisuje sam siebie. 13 lat temu zadebiutował dzięki bestsellerowemu cyklowi o nordyckim bogu kłamstwa - Lokim. Od swojego debiutu zajmował się, między innymi, teatrem, scenariuszopisarstwem, komiksami,  muzyką... również w swoim pisarstwie nie zamyka się na eksperymenty –  chętnie czerpie z dzieł kultury (inspiracją serii „Chłopcy” jest  klasyczna historia Piotrusia Pana), próbuje swoich sił w nowych  gatunkach, takich jak kryminał („Grimm City”) czy książka podróżnicza  („Przez Stany POP-Świadomości”). Jego najnowsza książka, pt. "Zawisza Czarny" wywołała żywą dyskusję, gdyż w krzywym zwierciadle dzisiejszej Polski znalazło się miejsce właściwie dla każdej grupy. Pomimo tego, że Jakub na co dzień rozwija się scenicznie (jest członkiem stand-upowej grupy Brothells), to nie odsuwa na bok swojej literackiej kariery. Chętnie opowiada o swoich planach wydawniczych, które są dość imponujące.
Program Pyrkonu już dostępny!

Na stronie głównej Pyrkonu udostępniliśmy cały program tegorocznej edycji wydarzenia! Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z nim. Natomiast już 23 kwietnia o 19:00 ruszą zapisy na wybrane prelekcje. Rejestracja będzie odbywać się tutaj: https://pyrkon.pl/rezerwacja-miejsc-prelekcje/.
Michał Cholewa na tegorocznym Pyrkonie

Urodzony 24 grudnia 1980 roku w Katowicach. Informatyk i pisarz specjalizujący się w militarnej science fiction, działacz fandomu. Doktor nauk technicznych w zakresie informatyki. Działalność pisarską rozpoczął w Sekcji Literackiej Śląskiego Klubu  Fantastyki, debiutował w fabrycznej antologii „Epidemie i Zarazy”. W 2012 wydał pierwszą powieść "Gambit", zaś w 2013 jej kontynuację "Punkt cięcia". Za wydaną w 2014 trzecią część cyklu – "Fortę" został w 2015 uhonorowany Nagrodą Zajdla, oraz Srebrnym Wyróżnieniem Nagrody Literackiej im. Jerzego Żuławskiego. Część czwarta cyklu, pt. "Inwit" otrzymała nominację do Nagrody Zajdla za rok 2016.
Ostatnia Tawerna dołącza do grona patronów medialnych Festiwalu Fantastyki Pyrkon!

Ostatnia Tawerna to portal poświęcony szeroko pojętej fantastyce i popkulturze, dbający o codzienną dawkę najświeższych informacji ze świata fantastyki. Obecnie Ostatnia Tawerna cieszy się opinią jednego z najpopularniejszych i najbardziej wiarygodnych serwisów fantastycznych w Polsce. Jest nam bardzo miło, że razem przygotujemy ekskluzywne materiały z Pyrkonu!

Marcin Świerkot zawita do Bloku Gier bez Prądu!

Marcin Świerkot jest założycielem Awaken Realms - jednego z największych wydawców gier planszowych w naszym kraju. Jego portfolio zawiera takie tytuły jak: The Edge: Dawnfall, The War of Mine: TBG, Lords of Hellas, Nemesis oraz Siegestorm. Wspomniane Awaken Realms trudni się malowaniem figurek do gier (m.in do Warhammera) oraz tworzeniem gier planszowych z własnymi figurkami. Firma współpracuje z klientami z całego świata - między innymi ze Stanów Zjednoczonych, Australii, Arabii Saudyjskiej, Chin i Kanady.